Åben Skole workshop 

press to zoom
En af insektfarmens mange fårekyllin
En af insektfarmens mange fårekyllin

press to zoom
Kriblende beboere på farmen
Kriblende beboere på farmen

press to zoom

press to zoom
1/6

Lav bæredygtig mad med spiselige insekter

Indhold: 
Hvorfor stiger efterspørgslen på det klima- og miljøbelastende kød, når vi får flere penge mellem hænderne? 
Smagen af kød er smagen af umami, som kommer fra aminosyren glutamat, der er en af byggestenene i protein. Når vi smager umami, er det glutamat vi kan smage og det signalerer til hjernen, at vi spiser en proteinrig mundfuld, der kan gøre os mætte og tilfredse.

 

Vi har derfor en naturlig appetit for umami-smag og hvis vi skal spise mindre kød, kan det være en ide at skabe kødfrie retter med masser af glutamat og dermed umami. Her kan vi få hjælp af de spiselige insekter, som er spækket med umami andre gode næringsstoffer, som kød ikke indeholder, f.eks. omega-3 fedtsyrer og fibre. 

Forskere, iværksættere og kokke undersøger i disse år, hvordan man kan skabe nye fødevarer med spiselige insekter, som de europæiske forbrugere vil tage til sig. I dette forløb får eleverne et kig ind i denne verden i teori og praksis. 

 

 

Workshop: 

  • Oplæg om spiselige insekter som fødevare, deres næringsindhold og smag samt miljø og klimaaftryk.  

  • Kahootquiz om miljø- og klimaaftryk.

  • Smagsprøver med spiselige insekter, (tilsendes på forhånd i tilfælde af online undervisning under en eventuel corona-nedlukning). 

  • Workshop, hvor vi laver snacks med spiselige insekter online. Ingredienser tilsendes på forhånd. 
     

Praktisk:
Vi leverer alle ingredienser, hvis workshop afholdes på skolen. Hvis workshoppen afholdes online pga. corona-nedlukning, skal eleverne selv skaffe de basale ingredienser såsom smør, kakao, flormelis eller andre ting afhængig af, hvad vi skal tilberede. Vi afleverer workshop-kit (smagsprøver og spiselige insekter) til alle deltagere på skolen, hvor elever og lærere kan hente det eller vi sender det med posten t langt væk.   

 

Før og efter besøget:
Den online workshop indgår som en del af et gratis undervisningsforløb, som kan rekvireres ved booking. Som optakt til workshoppen anbefaler vi at se en dokumentar om spiselige insekter. Derudover tilbyder vi en online smagsworkshop, hvor eleverne undersøger de fem grundsmage - workshoppen kan gennemføres med ingredienser, som alle allerede har i køkkenet. Derudover kan eleverne også gøre sig klogere på 
umami-smagen og hvorfor den er så vigtig at mestre i det bæredygtige køkken. Derudover er der online workshops omkring tilsmagning og opgaver om adfærd og nye vaner i forbindelse med de nye kostråd.   


Fag: Madkundskab, Biologi 

Målgruppe: 5. klasse til 8. klasse. 
Varighed: Workshop varer omtrent to lektioner. 
Hvor: Forløbet afholdes på skolen eller online, hvis der er corona-nedlukning. 

Pris: Afhængig af omfang ligger prisen for en workshop omkring 2.800 kroner.