Spiselige insekter gør undervisning omkring klima og miljø konkret og nærværende.
At røre ved og spise insekter er fascinerende og udfordrende, og det giver undervisningen en særlig energi, som skærper elevernes interesse og læring.

Vores undervisning kommer i forskellige formater - fra korte forløb, der varer en dobbelttime og til længere forløb, som kan vare op til et par måneder. Nedenfor kan du læse om, hvilke fag og målgrupper vi henvender os til og de forskellige elementer der kan tilvælges, fx hvis I vil på besøg på farmen. 

Målgruppe og fag

Vi tilbyder workshops samt kortere og længere tværfaglige undervisningsforløb i folkeskolen, gymnasiet og specialskoler indenfor STEM-fag samt dansk og madkundskab. Vi tilrettelægger al undervisning, så det passer til elevernes klassetrin og niveau.

Korte forløb
De korte forløb kan vare fra en dobbelttime til flere dage.

De består typisk af oplæg, insektsmagning og workshop. Et oplæg kan også kombineres med et undervisningsmodul i f.eks. biologi, fysik/kemi, matematik eller madkundskab, hvor vi laver opgaver med eleverne.

 

Længere forløb

De længere forløb varer typisk fra tre til otte uger. Her sammensætter vi et tværfagligt forløb, der kombinerer de naturvidenskabelige fag med madkundskab og/eller dansk. På de længere forløb kan vi opsætte en midlertidig insektfarm på skolen, som eleverne passer og som danner den sanselige og praktiske ramme om undervisningen.

Her leverer vi undervisning i insektfarming og undervisningsmateriale, support til insektfarmen, workshops og ingredienser til madlavningsworkshops.

Læs her en artikel i Jyllandsposten om et af vores længere forløb på Nørre Fælled Skole i København.

Ikke to forløb er ens. Er du interesseret i at høre mere, så kontakt os endelig.

Natur/teknik og biologi – herunder Science:
Undervisningen sætter fokus på insekternes rolle i økosystemet og hvorfor insekter er et bæredygtigt alternativ til traditionelle proteinkilder.

- fødevareproduktion og husdyrholds indvirkning på klima og miljø og alternativer til traditionel fødevareproduktion
- undersøgelser af de forskellige næringskomponenter i insekterne i forhold til at sammensætte en sund, klimavenlig kost.
- insekters anatomi og fysiologi, udvikling, forvandling og tilpasning
- insekternes rolle i økosystemet
- cirkulær økonomi i fødevareproduktion med insekter

- diverse forsøg, bland andet i forhold til test af forskelligt foder og påvirkning af vækstrater, test af næringsindhold i insektgødning m.m.

Matematik
Undervisningen sætter fokus på fødevarers klimaaftryk og hvordan man regner på væsentlige tal i forbindelse med udledning af CO2 og forbrug af foder og vand for insekter og traditionel husdyrproduktion. Eleverne kan også lave regne på vækst i insektpopulationen ved at kende til faktorer, som fx hvor mange æg en hunbille (eller fårekylling) lægger pr. døgn, og hvor hurtigt de typisk vokser under bestemte forhold.

Fysik/kemi 

Undervisningen sætter fokus på kulstofkredsløbet med udgangspunkt i insekterne. Eleverne tegner kulstofkredsløbet og insekternes placering heri, og de regner på forskellige dyrs klimaaftryk. ​Elverne laver også forsøg, hvor insekternes næringsindhold bestemmes.

Madkundskab 
Undervisningen i madkundskab sætter fokus på insekters smag, næringsindhold og de uendelige muligheder med insekter i et køkken. Undervejs er der f.eks. opgaver omkring at sammensætte et måltid med insekter med henblik på at opfylde den anbefalede daglige kost, hvor insekter blandt andet kan bidrage med protein, fibre, B12-vitamin og omega-3-fedtsyrer. Eleverne eksperimenterer selv og kan udvikle nye retter.

Oplæg 
Vi fortæller alt det, du ikke vidste om insekter. Om insekter som fremtidens bæredygtige, sunde og velsmagende fødevare. Om insekters klimaaftryk i forhold til traditionelle fødevarer og hvordan danskerne har taget imod insekter i deres kost. Vi kommer også ind på hvordan man kan dyrke insekter hjemme i køkkenet, og hvordan vi dyrker dem på Danmarks første (og eneste) urbane insektfarm i en cirkulær økonomi.

Smagsprøver 
Vi laver smagsprøver til alle lejligheder, men favoritten er Syngjas juice med æble, ingefær og fårekylling. De modige kan også smage på en hel fårekylling stegt i soja-lime med sprøde sesamfrø. En anden favorit er melorme-chips og chokoladecookies med fårekyllingemel.

Besøg på insektfarm 
Besøg Danmarks eneste urbane insektfarm og se fårekyllingerne i forskellige stadier af deres livscyklus. Fra ægget klækker udvikler fårekyllingen sig fra millimeter små hoppende fårekyllinger til fuldvoksne dyr, der synger for at tiltrække hunnerne. Vi viser, hvordan man fodrer og passer fårekyllingerne, og vi svarer på alle de spørgsmål, der måtte være.

Inkluderer insektsmagning og oplæg.

Workshops
Insekthoteller: Eleverne bygger deres eget insekthotel, som de kan tage med hjem og se insekter flytte ind og holde øje med udviklingen i deres lille, nye biotop. Dette kan give eleverne et indblik i insekters livsvilkår og skabe et miljø for alskens insekter. Således får børnene et lille stykke natur skabt derhjemme, som de kan passe.

Insektsnacks: Vi laver en madlavningsworkshop, hvor børnene kan lave deres egne snacks i form af insektkugler. Princippet er det samme som havregrynskugler, men med et tvist af spiselige insekter. Der er fårekyllingemel i dejen, og eleverne får diverse insekter at dekorere deres snacks med – voksmøllarver, fårekyllinger, buffaloorme og Bugging Denmarks søde fårekyllingekrydderi.