Spiselige insekter gør undervisning omkring klima og miljø konkret og nærværende.
At røre ved og spise insekter er fascinerende og udfordrende, og det giver undervisningen en særlig energi, som skærper elevernes interesse og læring.
Vi tilbyder alt fra 2-lektioners workshops til 6-ugers tværfaglige forløb til mellemtrin og udskoling.
Målgruppe og fag
Vi tilbyder workshops samt kortere og længere tværfaglige undervisningsforløb i folkeskolen, gymnasiet og specialskoler indenfor STEM-fag samt dansk og madkundskab. Vi tilrettelægger al undervisning, så det passer til elevernes klassetrin og niveau.
Korte forløb
De korte forløb kan vare fra en dobbelttime til flere dage.
De består typisk af oplæg, insektsmagning og workshop. Et oplæg kan også kombineres med et undervisningsmodul i f.eks. biologi, fysik/kemi, matematik eller madkundskab.
6-ugers forløb - få en insektfarm på skolen
Skoler i København kan gratis få en insektfarm ud i klassen, hvor eleverne kan dyrke deres egne spiselige insekter i 6 uger. Klassen får besøg af en underviser fra Bugging Denmark i 2 lektioner om ugen, hvor vi sætter aktiviteter i gang og derudover vejleder vi om udstyr og undervisningsmaterialer.
Fokus ligger på de naturvidenskabelige fag samt madkundskab og dansk. Insektfarmen danner den sanselige og praktiske ramme om undervisningen.
Vi leverer undervisningsmateriale, insektfarm, workshops og ingredienser til madlavning.
Læs denne artikel i Jyllandsposten om et 6-ugers forløb på Nørre Fælled Skole i København.
Forløbet finansieres af Åben Skole København ved en enkel og nem ansøgningsproces. Kontakt os, hvis I er interesserede, så vi kan sætte en god ansøgning sammen, som passer til jeres klasse.
Natur/teknik og biologi – herunder Science:
Undervisningen sætter fokus på insekternes rolle i økosystemet og hvorfor insekter er et bæredygtigt alternativ til traditionelle proteinkilder.
- fødevareproduktion og husdyrholds indvirkning på klima og miljø og alternativer til traditionel fødevareproduktion
- undersøgelser af de forskellige næringskomponenter i insekterne i forhold til at sammensætte en sund, klimavenlig kost.
- insekters anatomi og fysiologi, udvikling, forvandling og tilpasning
- insekternes rolle i økosystemet
- cirkulær økonomi i fødevareproduktion med insekter
- diverse forsøg, bland andet i forhold til test af forskelligt foder og påvirkning af vækstrater.
Matematik
Undervisningen sætter fokus på fødevarers klimaaftryk og hvordan man regner på væsentlige tal i forbindelse med udledning af CO2 og forbrug af foder og vand for insekter og traditionel husdyrproduktion. Eleverne kan også lave regne på vækst i insektpopulationen ved at kende til faktorer, som fx hvor mange æg en hunbille (eller fårekylling) lægger pr. døgn, og hvor hurtigt de typisk vokser under bestemte forhold.
Fysik/kemi
Undervisningen sætter fokus på kulstofkredsløbet med udgangspunkt i insekterne. Eleverne tegner kulstofkredsløbet og insekternes placering heri, og de regner på forskellige dyrs klimaaftryk.
Madkundskab
Undervisningen i madkundskab sætter fokus på insekters smag, næringsindhold og de uendelige muligheder med insekter i et køkken. Undervejs er der f.eks. opgaver omkring at sammensætte et måltid med insekter med henblik på at opfylde næringsindhold den anbefalede daglige kost, hvor insekter blandt andet kan bidrage med protein, fibre, B12-vitamin og omega-3-fedtsyrer. Eleverne eksperimenterer selv og kan udvikle nye retter.
Oplæg
Vi fortæller alt det, du ikke vidste om insekter. Om insekter som fremtidens bæredygtige, sunde og velsmagende fødevare. Om insekters klimaaftryk i forhold til traditionelle fødevarer og hvordan danskerne har taget imod insekter i deres kost. Vi kommer også ind på hvordan man kan dyrke insekter hjemme i køkkenet, og hvordan vi dyrker dem på Danmarks første (og eneste) urbane insektfarm i en cirkulær økonomi.
Smagsprøver
Vi laver smagsprøver til alle lejligheder, men favoritten er Syngjas juice med æble, ingefær og fårekylling. De modige kan også smage på en hel fårekylling stegt i soja-lime med sprøde sesamfrø. En anden favorit er melorme-chips og chokoladecookies med fårekyllingemel.
Besøg på insektfarm
Besøg Danmarks eneste urbane insektfarm og se fårekyllingerne i forskellige stadier af deres livscyklus. Fra ægget klækker udvikler fårekyllingen sig fra millimeter små hoppende fårekyllinger til fuldvoksne dyr, der synger for at tiltrække hunnerne. Vi viser, hvordan man fodrer og passer fårekyllingerne, og vi svarer på alle de spørgsmål, der måtte være.
Inkluderer insektsmagning og oplæg.
Workshops
Insekthoteller: Eleverne bygger deres eget insekthotel, som de kan tage med hjem og se insekter flytte ind og holde øje med udviklingen i deres lille, nye biotop. Dette kan give eleverne et indblik i insekters livsvilkår og skabe et miljø for alskens insekter. Således får børnene et lille stykke natur skabt derhjemme, som de kan passe.
Insektsnacks: Vi laver en madlavningsworkshop, hvor børnene kan lave deres egne snacks i form af insektkugler. Princippet er det samme som havregrynskugler, men med et tvist af spiselige insekter. Der er fårekyllingemel i dejen, og eleverne får diverse insekter at dekorere deres snacks med – voksmøllarver, fårekyllinger, buffaloorme og Bugging Denmarks søde fårekyllingekrydderi.