top of page

Opskrifter med insekter

Vi har samlet de opskrifter, vi selv bruger, når vi laver mad med insekter derhjemme.

Spaghetti bolognese 

Den klassiske pastaret er en af mine favoritter, når det kommer til hverdagsretter, men jeg laver nu en lidt mere grøn version end tidligere. I stedet for oksekød bruger jeg plantefars, der kan købes i flere supermarkeder, og så tilføjer jeg pulveriserede insekter. I denne opskrift er det med fårekyllinger, men voksmøllarver er også virkelig gode. Det store forskel ved at bruge pulveriserede insekter er, at de jo blender ind med de andre ingredienser og at man så ikke lige skal forholde sig til dem på tallerkenen. Både fårekyllinger og voksmøllelarver giver en fantastisk god umamismag, som jeg ellers synes lidt mangler ved at bruge plantefars som alternativ til oksekød - og så et ekstra vitamin- og proteinboost.   

 

 

Ingredienser til 4 personer:

3 spsk. olivenolie

500g plantefars

1 stort løg

2 dåser hakkede tomater

1 dl. grøntsagsbouillon

Pulveriserede fårekyllinger

Lidt rødvin

Lidt salt og peber

Spaghetti 

Sådan gør du:

1. Hak løget fint. Varm olien op i en gryde og tilsæt løg og lad det varme godt igennem i gryden. Tilsæt plantefarsen og lad det stege. Det skifter ikke farve som oksekød ellers gør, så det er lidt en vurderingssag - men ca. 5 min ved jævn varme. Husk at røre godt imens, så ikke klumper eller brænder på.

2. Tilsæt hakkede tomater, bouillon og pulveriserede fårekyllinger og lad saucen koge godt igennem i ca. 20 minutter. Smag til undervejs med rødvin, og skænk også et glas til kokken.

3. Kog spaghettien i rigeligt vand tilsat salt. Smag på den undervejs, og tag den af varmen, når den mangler et minut fra at være færdig. Det kommer selvfølgelig an på smag og behag, men jeg synes absolut, at den skal være al dente. 

 

4. Hæld vandet fra, men lad ca. en halv dl af kogevandet blive i gryden. Sæt gryden tilbage på varmen, hæld kødsovsen i spaghettien og bland det hele godt sammen.  

Jeg foretrækker at blande saucen og spaghettien, så klister spaghettien ikke. Hvis du ikke vil blande dem sammen, så gem lidt af kogevandet og tilsæt det saucen.  

- Jakob, stifter af Bugging Denmark

Sådan gør du:

1. Hak løget fint. Varm olien op i en gryde og tilsæt løg og lad det varme godt igennem i gryden. Tilsæt plantefarsen og lad det stege. Det skifter ikke farve som oksekød ellers gør, så det er lidt en vurderingssag - men ca. 5 min ved jævn varme. Husk at røre godt imens, så ikke klumper eller brænder på.

2. Tilsæt hakkede tomater, bouillon og pulveriserede fårekyllinger og lad saucen koge godt igennem i ca. 20 minutter. Smag til undervejs med rødvin, og skænk også et glas til kokken.

3. Kog spaghettien i rigeligt vand tilsat salt. Smag på den undervejs, og tag den af varmen, når den mangler et minut fra at være færdig. Det kommer selvfølgelig an på smag og behag, men jeg synes absolut, at den skal være al dente. 

 

4. Hæld vandet fra, men lad ca. en halv dl af kogevandet blive i gryden. Sæt gryden tilbage på varmen, hæld kødsovsen i spaghettien og bland det hele godt sammen.  

Jeg foretrækker at blande saucen og spaghettien, så klister spaghettien ikke. Hvis du ikke vil blande dem sammen, så gem lidt af kogevandet og tilsæt det saucen.  

- Jakob, stifter af Bugging Denmark

  Cremet svamperisotto med voksmøllarver

Sådan gør du:

1. Bag fårekyllingerne i ovnen ved 170 grader i 15 minutter indtil de er sprøde, og tag dem derefter ud til afkøling.

2. Skær svampene i mundrette stykker og hak voksmøllarverne.

Pil og hak løg og hvidløg, og lad dem stege sammen med voksmøllarverne i ca. 25 g smør i et par minutter, uden at de tager farve. Tilsæt de hakkede svampe, og lad dem stege med et par minutter til.

 

3. Skru nu op for varmen, tilsæt risene, og svits et minuts tid. Tilsæt hvidvinen, og rør ofte, til den er næsten fordampet.

 

4. Hæld fond i lidt efter lidt, så den langsomt arbejdes ind i risene under hyppig omrøring. Fortsæt til risene er kogt færdige. De skal være møre, men stadig have bid. Det tager cirka 15 minutter.

 

5. Tilsæt 50 g smør, parmesan og persille, og smag til med salt og peber.

 

6. Fårekyllingerne pulveriseres (fx i en morter) og blandes med den resterende parmesanost.

Risottoen serveres med fårekyllinge-parmesanblandingen på toppen.

- Kirsten, kommunikationsmedarbejder og underviser

Ingredienser til 4 personer:

40 g voksmøllarver (frost)

500 g rensede svampe

1 løg

2 fed hvidløg

300 g risottoris

1 l grøntsagsfond

2,5 dl hvidvin

100 g smør

100 g friskrevet parmesan

En håndfuld fårekyllinger (blancherede)

½ bdt. hakket persille

Salt, peber

bottom of page