top of page

Insektfarming på legepladsen

Insektfarming kan tjene som et innovativt læringsredskab for børn i byrummet. Insekter tiltrækker helt naturligt både børn og forældre fra forskellige borgergrupper og de kan dermed styrke det lokale fællesskab.

Hulgårds Plads er et knudepunkt i Fuglekvarteret og en plads, som jævnligt besøges af områdets mange beboergrupper. Der er også en stor bemandet legeplads, som har en demokratisk karakter, da alle bruger den.

Hulgårdsfarmen - insekfarm og pædagogisk værktøj

Søren, vores farm manager, udviklede og byggede en mobil insektfarm sammen med den lokale socialøkonomiske virksomhed Fablab. Farmen installerede vi på den bemandede legeplads. Hulgårsfarmen, som den blev døbt, blev primært drevet af pædagoger ansat på legepladsen. Pædagogerne havde inden da modtaget grundig indføring i håndværket via deltagelse i insektfarmingkurset.

Den daglige leder af legepladsen brugte Hulgårdsfarmen som pædagogisk værktøj for de mange børn som brugte huset som base hver dag. Både børn, forældre og andre beboere fik kontakt med insektfarming og fik smagt på insekterne, når der blev afholdt events og insektsmagning. Hulgårdsfarmen blev et nyt samlingspunkt og insekterne blev katalysator for nye fællesskaber.

Der kan komme meget god læring ud af at have sådan en farm stående. Børnene kan fodre insekterne med overskud fra deres egen madpakke og samtidig lære om vigtigheden af at undgå madspild. Når man ser, hvor let det er at få insekterne til at vokse, kan man snakke om, hvor meget mindre ressourcekrævende fårekyllinger er i forhold til andre husdyr. Og man lærer om, hvad det egentligt vil sige at producere sin egen mad og hvor stor forskel der er på forarbejdet mad, og de rene ingredienser. Og så er det jo bare hyggeligt at passe fårekyllingerne.

At have sin egen fårekyllingefarm svarer til at have både akvariefisk og en surdej kørende samtidig. Man har både nogle levende dyr, man skal passe, og til sidst er der skam også middagsmad.

Vi endte skam også med at lære en masse af Hulgårdsfarmen. Vi har været en del tilbage på legepladsen i tidens løb og det er fantastisk at se, hvor naturligt børnene nu har det med både levende og døde fårekyllinger. Nogle spiser dem – andre går uden om (blandt andet er der en misforstået opfattelse af at de ikke er halal – måske et emne til et senere blogindlæg), men det er ikke længere et mærkværdigt fænomen. Der er hverken yuck- eller wow-faktor. Det er helt naturligt element i hverdagen. Spiselige insekter er blevet normaliseret på Hulgårds plads. Måske det mest insekt-normaliserede offentlige rum i Danmark. Og det er vel det, vi går rundt og drømmer om.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page