top of page

Tre grunde til, at Insectivore er en fantastisk kogebog med spiselige insekter


Rasmus Leck Fischer har for nyligt, sammen med fotografen Flemming Gernyx, forfattet Insectivore, som er den første danske kogebog med spiselige insekter. Jeg synes, det er en fantastisk bog og lige hvad insekt-bevægelsen har brug for. Den er udkommet på Muusmanns forlag og kan findes i de fleste velassorterede boghandlere.

Jeg kan primært se tre grunde til, at Insectivore er en meget vellykket insektkogebog:

  1. Opskrifterne er sofistikerede, men samtidig lette at gå til. Spiselige insekter bruges ikke som en eksotisk ingrediens, som man skal have brugt år på Michelin restauranter (hvilket Rasmus faktisk har gjort) for at få til at virke. Tværtimod er det en opskrift på, hvordan man på en meget simpel måde kan løfte niveauet af ens egen madlavning og samtidig få øjnene op for en ny, velsmagende ingrediens som vi af uransagelige årsager har undladt at bruge i den vestlige verden indtil nu.

  2. Den får insekterne til at fremstå meget attraktive. Det er en smuk bog, og når man bladrer igennem den, virker det som det mest naturlige i verden at lave mad med insekter, og man bliver virkelig lækkersulten. Det er nok den flotteste insektkogebog produceret til dato noget sted i verden. Retterne er meget indbydende og de tilhørende billeder af insekter er smukke. Det er med slet skjult stolthed, at jeg kan fortælle, at det er mine fårekyllinger, der optræder i bogen, men det gik først op for mig, hvor smukke de er, da jeg så resultatet af Flemmings arbejde med dem.

  3. Insekterne er integrerede i retterne. Det virker som en lille ting, men det er vigtigt at have en strategi for, i hvilket format spiselige insekter skal introduceres til danske forbrugere. Rasmus har valgt, at insekterne skal integreres i retterne. De er ikke noget, man bare tilsætter for deres yuck- eller wow-faktor. Smagene skal ind og arbejde i maden. Spiselige insekter er en seriøs ingrediens og skal bruges på lige fod med alle andre ingredienser, fordi de kan komme med et unikt bidrag til de retter, de bruges i. De giver på samme tid substans med deres umami smag og delikate noter af nødder. Jeg er så meget enig i denne indgangsvinkel. Insekter er ikke underholdning, men en fast bestanddel af fremtidens køkken.

Konklusionen er altså simpel. Jeg kan varmt anbefale denne bog til all, der er bare den mindste smule nysgerrige på spiselige insekter og hvordan de kan integreres i madlavning.

Bare for at give full disclosure, så har jeg skrevet forord til bogen, men som I kan se, er det altså ikke en af de tre grunde til, at jeg virkelig kan lide bogen (om end jeg er stolt af at have været med på sidelinjen til sådan et værk).

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page