top of page

Insekter og social transformation på Burning Man 2018

Hvordan kan insekter være med til at skabe social transformation? Og hvad har spiselige insekter og Burning Man til fælles?

Burning Man - The Playa

Jeg er netop kommet tilbage fra Burning Man i Nevada, USA. Helt kort tilbringer man en uge i Nevada-ørkenen, hvor man river den sociale kontrakt i stykker, og starter forfra, bygger en by med 70.000 mennesker, Black Rock City, baseret på ti principper – se dem alle på billedet nedenfor.

De ti principper

Burning Man er en boble for innovative ideer, der kan afprøves og måske få en plads i samfundet udenfor. Når man tager på Burning Man, lader man de vante sociale normer, man ellers lever under i sin hverdag, blive hjemme. I opbygningen af byen er nærmest alt acceptabelt – både de fysiske former og de sociale normer. Man skal have lov til at udtrykke sig, og acceptere andres behov for at gøre det samme. Det betyder at det vi plejer at tænke på som normalt og unormalt ikke længere gælder – for alt er (u)normalt. Det er jo i sig selv syret, når man ser en mand, der kommer kørede på en et-hjulet cykel hen over en udtørret sø langt ude i ørkenen. Når der så også kommer en drage ind fra venstre, så begynder man ganske langsomt, i løbet af den uges tid som Burning Man varer, at holde op med at tænke på, om det er normalt eller ej. Og det samme gælder vores sociale adfærd – man inkluderer og respekterer hinanden, og samtidig udlever man det, man tror på.

Art car

Jeg har derfor længe tænkt, at Burning Man og spiselige insekter netop har det til fælles, at de udfordrer vores grænser for, hvad vi tænker er normalt og unormalt. Derfor var jeg super glad (og stolt!), da jeg fik muligheden for at holde et foredrag om spiselige insekter og social transformation på Burning Man. Som jeg ser det, er det som vi spiser noget helt fundamentalt. Noget af det første vi lærer som mennesker er, hvad man bør spise, og hvad man ikke bør spise. Det er et dogme, der i vid udstrækning er rodfæstet i os. Spiselige insekter udfordrer det dogme. Og derfor lærer de os at se på verden lidt anderledes. Når vi accepterer spiselige insekter (og meget andet bæredygtigt mad, der er på vej frem) indser vi samtidig, at alt måske ikke er så hugget i granit, som vi gik rundt og troede.

Jakob holder foredrag om spiselige insekter

Hvis vi kan ændre, hvad vi spiser, så kan vi også ændre meget andet i vores samfund. Alle kan være med, når det kommer til spiselige insekter. De er ikke forbeholdt eller har særlig tilknytning en bestemt religion, etnicitet, social klasse, aldersgruppe osv. Det er det, der gør dem så eminente, når vi taler om social transformation. Sammen kan vi ændre vores madvaner, og sammen kan vi ændre mange af de normer, vi lever under.

I år er det er tredje år, at jeg har deltaget, og jeg glæder mig allerede til næste år og har store ideer for Burning Man 2019 og spiselige insekter – mere om det følger!

Bugs 'N Juice i ørkenen

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page